23-09-09

DE STORM

Gisteren de film DE STORM gezien,met het kaartje van AH slechts 3,75 euro p.p.Omdat mijn vrouw tijdens de watersnoodramp in Zeeland woonde als kind, heeft zij natuurlijk een bijzondere belangstelling voor dit onderwerp.

dagboekske

De beelden die iedere Nederlander in gedachte heeft waren aanwezig. Tegen water is niets bestand, de film is een persoonlijk verhaal geworden, zodat het toch een min of meer gewone film is geworden met de watersnoodramp als decor. Voor de geschiedschrijving zou het toch goed zijn als er een film/documantaire komt op waar gebeurde verhalen.Een mooie film maar het einde is niet in de stijl van de film.Ga zelf maar eens kijken:

Epische film van Ben Sombogaart met Sylvia Hoeks als een jonge moeder die tijdens de Watersnoodramp van 1953 haar baby zoekt

Julia, een 18-jarige Zeeuwse boerendochter raakt zwanger van haar vriendje Koos. Koos schrikt zo van dit nieuws dat hij met de Noorderzon vertrekt. Julia staat er helemaal alleen voor in een vijandig dorp. In de nacht van 31 januari 1953 breken de dijken in Zeeland tijdens een verschrikkelijke februaristorm op meer dan honderd plaatsen en wordt de boerderij verzwolgen door een zondvloed. Julia komt samen met haar zoon in het water terecht en wordt - tegen haar wil in - gered door de jonge luchtmachtsergeant Aldo, haar baby in het water achterlatend. Ze is ontroostbaar, hult zich in stilzwijgen en weigert met haar gehate redder te praten.

Voorzichtig probeert Aldo in contact te komen met de jonge vrouw, ontrafelt stukje bij beetje haar achtergrond en besluit tenslotte om haar te helpen haar zoon te vinden. Hij is immers verantwoordelijk voor het feit dat ze haar baby moest achterlaten. Het is het begin van een lange zoektocht die hen - tegen de evacuatiestroom in - uiteindelijk weer terug zal brengen naar Zeeland: een verdronken, surrealistisch landschap van dierlijke en menselijke kadavers. De kans dat hier een baby overleven kan, is microscopisch klein. Toch krijgt Julia aanwijzingen dat haar zoon nog leeft. Maar waar? En bij wie?

© filmfocus.nl

de contente boer

HOUDOE! DE CONTENTE MENS!

10:35 Gepost door DE CONTENTE MENS in MIJN DAGBOEKSKE | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.